هشدار مدیرعامل اتحادیه دام سبک؛ قیمت دام کاهش داشته اما گوشت نه
مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور گفت: در پاییز۹۹ قاچاق دام، روندی افزایشی به خود گرفت؛ اما با شروع زمستان و سردی هوا، در مرزهای غربی امکان تردد وجود نداشت و قاچاق از آن سمت متوقف شد؛ از سمت مرزهای جنوبی نیز از اواسط زمستان مرزبانی اقدامات خود را گستردهتر کرد و تا حدودی جلوی قاچاق دام گرفته شد.
افشین صدردادرس ادامه داد: با نظام توزیع فعلی نهادههای دامی، عملاً نهادهای بهدست گوسفندداران نمیرسد و دامداران مجبورند نهادههای مورد نیاز خود را در بازار آزاد و با قیمت بالا خریداری کنند. در بازار آزاد دامدار یا مجبور است جو خارجی که به صورت قاچاق موجود است را خریداری کند و یا مجبور است جو تولید داخل را بخرد که قیمت این جو بین ۵ تا ۶ هزار تومان است؛ اگر ارز ۴۲۰۰وجود داشت، قیمت جو ۱۷۰۰تومان میشد.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس قانون باید به دامها، نهاده تعلق گیرد، اظهارکرد: برای دام سبک هیچ نهادهای تعلق نمیگیرد؛ همچنین مکانیزم توزیع دارای مشکل بوده و بر این اساس نهاده بهدست دامدار دام سبک نمیرسد. براساس اعلام جهاد کشاورزی، نخستین اولویت تخصیص ارز ترجیحی مربوط به مرغ، دومین شیر و سومین برای تولید گوشت است. حتی در تخصیص نهاده برای گوشت هم، بخش عمده نهادهها به دامهای سنتی، گاوهای روستایی و گوسفندان بازمیگردد و عملاً نهادههایی که به دامهای سبک تعلق میگیرد، تنها در حد جیره نگهداری است.
مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور، افزود: برای تولید دام به جیره تولید، خوراک بهتر، بیشتر و کیفیتری برای دام نیاز داریم؛ اما همان جیره نگهداری هم با توجه به نقص سیستم توزیع و مشکلات بازار گاه، بهدست دامدار سبک و گوسفندداران نرسیده است؛ برای جیره تولید نیز چارهای جز خرید از بازار آزاد وجود ندارد.
به گفته صدردادرس، باتوجه به شرایط بد دام سبک و مشکلاتی که گوسفندداران در زمینه تامین علوفه داشتند، بیشتر آنان در سال گذشته غالب سرمایه خود را از دست دادند و امسال توان نگهداری دامهای خود را ندارند و از این رو برههای لاغر و دامهای مولد را به فروش میرسانند. مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور، در ادامه تصریح کرد: خریدار این دامها نیز به دو دسته تقسیم میشود؛ دسته اول دلالان هستند که دامها را با قیمت پایین خریداری میکنند و با قیمت بالا به فروش میرسانند. دسته دوم نیز افرادی هستند که دنبال قاچاق دام هستند. این افراد دام لاغر را خریداری کرده و آنان را در محلههای جنوبی کشور چاق میکنند و زمانی که در کشورهای عربی بازار مناسبی برای دام وجود دارد، آنها را به خارج کشور قاچاق میکنند.
وی همچنین با اشاره به اینکه دامدار سبک در حال نابودی است، توضیح داد: در صورت ادامه این روند، تولید به شدت کاهش خواهد داشت. هرچند قیمت دام زنده نسبت به فروردین و اسفند کاهش داشته ولی گول این کاهش قیمت را نخورید؛ دامدار توان نگهداری و خوراک دادن دام را ندارد و به همین علت مجبور است آن را لاغر به بازار بفرستد. همانطور که مشاهده میکنید، قیمت دام زنده کاهش داشته اما قیمت گوشت خیر و این یک علامت خطر است.
صدردادرس در ادامه خاطرنشان کرد: به تازگی ابلاغیه شورای قیمتگذاری وزارت جهاد، مبنی بر خرید حمایتی دام سبک عشایر منتشر شد. سوال ما این است که چرا فقط حمایت از عشایر؟ طبق آمار سازمان عشایر، تنها ۲۹درصد دام سبک مربوط به عشایر است. حدود ۷۱درصد دیگر متعلق به سایر دامداران سبک است. عشایر و دیگر دامداران باهم در یک مرتع گوسفند را چرا میکنند و در یک شرایط محیطی کار و گوشت تولید میشود؛ اما حال تبعیضی نسبت به اکثریت جامعه در حال انجام است. چرا از باقی دامداران حمایت نمیشود؟