آخرین خبراجتماعی

برای حرکت به سمت رشد جمعیت باید مشکلات فرهنگی و اقتصادی را حل کرد

اقتصاد و فرهنگ، ۲بال جدانشدنی برای حرکت به سمت رشد جمعیت
قزوین – ایرنا- حل موانع فرزندآوری در کشور ما و خروج از بحران جمعیتی پیش رو نیازمند توجه توامان به حل مشکلات فرهنگی و اقتصادی است و تکیه صرف و بیش از اندازه به یکی از این دو و غفلت از دیگری نمی تواند راهگشای حل مسایل این حوزه باشد.

به گزارش ماد، جمعیت و نیروی انسانی جوان بدون شک ۲ مولفه مهم و بی جایگزین در توسعه و اقتدار جوامع و کشورها به شمار می رود، بنابراین هیچ کشور و جامعه ای بدون برخورداری از این دو مولفه و سرمایه گذاری روی آنها نمی تواند به توسعه پایدار و اقتدار لازم دست پیدا کند.

این درحالی است که جمعیت جوان کشور به سرعت به سمت میانسالی و کهن سالی حرکت می کند و با تداوم نرخ های پایین رشد جمعیت ایران تا ۲ دهه دیگر به یکی از پیرترین کشورهای دنیا تبدیل خواهد شد، این موضوع می تواند میهن اسلامی ما را در دهه های آینده با چالش های جدی در حوزه های اجتماعی، سیاسی، امنیتی-دفاعی و اقتصادی روبرو کند.

نرخ باروری در ایران اکنون زیر ۲ است بدان معنی که حتی این رقم کفاف جانشینی یک زوج را هم نمی دهد که یک زنگ خطر جدی برای کشور ماست.

باورهای غلط، تغییر نگرش و سبک زندگی به عنوان عوامل فرهنگی در کنار مسایل و مشکلات اقتصادی از جمله در حوزه اشتغال و مسکن جوانان و هزینه های بالای ازدواج و همچنین اجرای سیاست های کاهش جمعیت در دهه های هفتاد و هشتاد با شعار معروف “۲ فرزند کافی است” موجب شده تا امروز کشور ما با چالش و یا بحران جدی در زمینه جمعیت روبرو شود.

با این تفاسیر، جوانی جمعیت و تلاش برای رشد نرخ فرزندآوری این روزها به یکی از موضوعات مهم و اولویت دار در کشور ما تبدیل شده است به طوری که از سال ۱۴۰۰ شاهد اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت با ۷۲ ماده هستیم و سیاست های تشویقی در زمینه فرزندآوری در حال اجراست.

در حالی هفته ملی جمعیت را پشت سر گذاشتیم که هنوز تا اجرای مطلوب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت فاصله داریم و زمان طلایی برای رشد نرخ جمعیت با توجه به کاهش سالانه جمعیت جوان و دارای قدرت باروری در حال از دست رفتن است و باید تصمیم گیران و دست اندرکاران این حوزه از هر سه قوه عزم جدی تری را از خود نشان دهند تا این قانون به شکل کامل و مطلوب اجرایی شود و از حالت نصفه و نیمه فعلی خارج شود.

از سویی دیگر باید با شناخت دقیق عوامل فرهنگی و اقتصادی مانع فرزندآوری از ظرفیت های پیش بینی شده در قانون یاد شده برای حل آنها استفاده کرد.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا