حواشی برگزاری نخستین کنسرت در تختجمشید
برگزاری نخستین اجرای صحنهای در جوار میراث جهانی تخت جمشید و کنسرت علیرضا قربانی با حاشیههایی پیرامون احتمال وارد شدن آسیب به این میراث ارزشمند تاریخی همراه بوده است.
به گزارش ماد ، اولین شب کنسرت علیرضا قربانی به عنوان نخستین تجربه برگزاری اجرای زنده موسیقی صحنهای شامگاه گذشته در تخت جمشید برگزار شد.
قربانی به همراه ارکستر خود تا روز سهشنبه هفته جاری چهار اجرا را در مجموعه جهانی تخت جمشید خواهد داشت که به منظور پیشگیری از آثار احتمالی صوت بر این مجموعه باستانی، کنسرت بیرون از تختگاه اصلی تخت جمشید برگزار شد.
نگرانی از قربانی شدن میراث
پس از اعلام خبر برگزاری کنسرت در جوار میراث جهانی و یادمان تاریخی و ارزشمند تخت جمشید بعضی کاربران فضای مجازی و فعالین میراث فرهنگی از نگرانیها و دلواپسی خود درخصوص احتمال وارد شدن آسیب به این بنا نوشتند که همین مساله به راه افتادن موجی در این خصوص را منجر شد که حکایت از اهمیت این میراث مهم تاریخی و اهمیت آن برای مردم و دلسوزان میراث فرهنگی دارد.
فعال فرهنگی: نگرانیها به جا است
امیر سبوکی، فعال میراث فرهنگی و رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری فارس در این زمینه در صفحه خود در فضای مجازی نوشت: در چند روز گذشته نگرانی درست بسیاری از فعالان و دلسوزان میراث فرهنگی و گردشگری اثرات احتمالی تاثیر منفی صدا بر بنای پارسه بود، علی رغم اینکه هیچ قانون داخلی و حتی قانون خارجی (یونسکو) برای ممنوعیت برگزاری کنسرت در اماکن تاریخی وجود ندارد اما باز هم برای اطمینان خاطر بیشتر در بررسی میزان صدا در هنگام اجرای کنسرت در نقاط مختلف پارسه تخت جمشید پرداختیم.
او در ادامه عنوان کرد: چند نفر از محققان در عرصه بینالمللی که بر روی این موضوع کار تحقیقاتی انجام دادهاند میزان صدای تخریب احتمالی را ۹۰ دسیبل به بالا و به شرط تکرار مداوم و برخی دیگر از جمله دکتر عادل بینال بر اساس تحقیقی جامع در ترکیه ۱۲۰ دسیبل به بالا دانسته اند، که باید یادآوری کرد که سالهاست برنامه نور و صدا در خود تخت جمشید در حال برگزاری است و همچنین سالانه دهها برنامه دهها هزار نفره در میدان نقش جهان برگزار میشود که حتماً باید آنان را بررسی بیشتری کرد.
او یادآور شد: شاید یکی از جشنهای برگزاری این کنسرت آغاز شدن پژوهشهای مهم علمی و اختصاص در این حوزه باشد که با تحقیقات جامع بتوان یک مرجع علمی در این زمینه در دسترس داشته باشیم.
واکنش علیرضا قربانی به حواشی کنسرتش در تخت جمشید
علیرضا قربانی نیز در شبکههای اجتماعی به این مسأله واکنش نشان داد و گفت: تیم برگزاری کنسرت از کارشناسان میراث خبرهای مشورت گرفته و تمام تلاش خود برای جلوگیری از آسیب رسیدن به بنا را کردهاند.
او ادامه داد: تمام تلاشمان بر این بوده نزدیکی با خود سایت و بنا نداشته باشیم و تمام سیستم صوتی ما پشت به این ابنیه تاریخی قرار دارد.
مدیر پایگاه: جای نگرانی نیست/ تدابیر لازم اندیشیده شده است
به گفته مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید، این کنسرت در فاصله ۵۰ متری در زیر سطح ارتفاع ۱۷ متری تختگاه انجام می شود.
علیرضا عسکری چاوردی اظهار کرد: ارزیابی کیفی منظر صوتی در مجموعه میراث جهانی تخت جمشید برای تمام بناهای این مجموعه طی یک طرح پژوهشی با دانشگاه هنر تهران به صورت میدانی انجام شده و بر اساس نتایج حاصل از بیشینه، میانه و کمینه صوت، متوسط شدت صوت، نمودارهای اسپکتروگرام و شدت انرژی صوت در قالب نقشه های گرافیکی این طرح نشان می دهد منبع تولید صدا باید از داخل تختگاه تخت جمشید جدا شود و به همین دلیل کنسرت در بیرون تختگاه جانمایی شد.
او با بیان اینکه صوت تمام اسپیکرها نیز به سمت جنگل و فضای باز انتقال یافته، توضیح داد: صوت با طی فاصله از منبع، انرژی خود را در مقصد از دست می دهد و برای این بنای ارزشمند مخرب نخواهد بود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس نیز گفت: برگزاری برنامههای فرهنگی و هنری ضمن آنکه نشاط اجتماعی را به همراه دارد موجب رونق و توسعه گردشگری هم میشود.
او با اشاره به استقبال چشمگیر مردم از این کنسرت موسیقی، اظهار کرد: تعریف و اجرای رویدادهای گردشگری یک ضرورت است.