مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت گفت: ۳۰ الی ۵۰ درصد هزینههای درمان از جیب مردم پرداخت میشود.
به گزارش ماد، امروز نشست خبری با حضور علی جعفریان مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت در وزارت بهداشت و درمان و آموزش برگزار شد.
جعفریان گفت: در حوزه پرداخت از جیب مردم اگر بیماران بیمه باشند که ۱۰ درصد پرداخت خواهد شد اما به طور کلی بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است. تورم و تغییرات نرخ ارز در تعرفه گذاری دیده نمیشود و گردش مالی سیستم درمانی مختل میشود و اگر مرکزدرمانی هزینه را از بیمار دریافت نکند آن سیستم تعطیل خواهد شد. تعرفه از ابتدای سال تا پایان سال متغیر است اما مصوبه تصویب شده تغییری نمیکند.
وی اذعان داشت: حدود ۸۰ همت بودجه از طرف دولت به وزارت بهداشت میآید تا کسریها را بتوان جبران کرد.
مکانیسم انتخاب رؤسای دانشگاهها
جعفریان درباره تکمیل انتصابات اظهار داشت: کمیته انتصابات پیشنهادات را بررسی و افراد معرفی میشوند، اما وزیر اسرار دارند با تفاهم بین افراد و استانداری افراد تعیین شود و به یک اجماع نسبی برسند.
وی ادامه داد: مکانیسمی که رئیس دانشگاه را انتخاب میکنیم مکانیسم درستی نیست. حدود ۱۰ سال است که وزیر بهداشت و وزیر علوم هیئت امنا را انتخاب میکنند. بنده پیشنهاد دادم که بخشی از این افراد از خود دانشگاه انتخاب شود. اینگونه با تغییر دولت جدید هیئت امنا میتواند به وزارت افرادی را معرفی کند. طرح اولیه در شورای انقلاب فرهنگی مطرح شده و اگر به تصویب برسد این برای جامعه دانشگاهی ما قدمی مثبت خواهد بود.
جعفریان در مورد افزایش زیرساختها بیان کرد: در سال ۱۳۶۰ یازده هزار و پانصد و شانزده پزشک در کشور داشتیم و در ۱۴۰۰ صد و چهل و هفت هزار و چهل و چهار پزشک وجود دارد. این رقم ۱۴.۰۴ برابر شده است. ظرفیت پزشکی را خیلی گسترش دادهایم. بعد از تشکیل وزارت بهداشت امروزه ۱۶۶ هزار و ۹۱۲ پزشک و ۴۷ هزار و ۴۹۰ دندانپزشک در کشور وجود دارد. سال ۱۴۰۰ آمار به ۱۴۷ هزار پزشک، سال ۱۴۱۰ تعداد بازدید به ۲۰۰ هزار پزشک در کشور وجود خواهد داشت.
وی اذعان کرد: گروه پزشکی جز گروههایی است که آموزش آن معطوف به هدف است. هزینه مادی زیادی دارد.
هزینه جاری تحصیل هر دانشجو
وی ادامه داد: ما اگر نتوانیم پزشک را در کشور نگه داریم آسیب بزرگ میخوریم. اگر کشور نیاز دارد و آموزش رایگان نیز در اختیارشان میگذاریم، نباید از توانمندی آنان چشم پوشی کنیم. برای افزایش ظرفیت طبق یک برآورد در سال ۱۴۰۲، حدود ۱۷ همت برای زیرساخت فیزیکی نیاز داشتیم ولی هیچگاه در بودجه وزارت بهداشت دیده نشد. اگر این روند ادامه پیدا کند ما نمیتوانیم این مشکل را حل کنیم.
شورای عالی و جانشین وزیر بهداشت افزود: امروزه با توجه به برآورد سال ۱۴۰۲ بدون داشتن زیر ساخت، هزینه جاری تحصیل هر دانشجو سالی ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون تومان میشود. اگر قرار است فرد با سواد تربیت کنیم ولی زیر ساخت غلطی داشته باشیم نمیتوانیم مشکل را حل کنیم.
جعفریان بیان کرد: بیمارستانهای آموزشی خوبی داریم که مردم راضی هستند با اینکه زیرساختهای اکثر بیمارستانها قدیمی است.
وی افزود: در رشته دستیاری در دهه اخیر با یک رقابت به شدت بالا تمام ظرفیت آن پر بوده است اما از سال ۱۳۹۸ به بعد محبوبیت این رشتهها کمتر شده و صندلی خالی آن بیشتر شده است. به طوری که در سال ۱۴۰۳، ۵۸۸۱ ظرفیت ارائه شده که حدود ۱۶۷۸ صندلی آن خالی باقی مانده است.
برنامههای دستیاری ما تعطیل شده است
مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت در نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره وضعیت بیمارستانهای آموزشی درمانی و فشار به رزیدنتها در این بیمارستانها گفت: مشکلات بیمارستانهای آموزشی درمانی زیاد نیست و تعداد تختهای نوسازی شده به نصف هم نرسیده است و این طور نیست که مردم از خدمات این بیمارستانها ناراضی باشند. در رشتههایی مانند داخلی، عفونی، اطفال و طب اورژانس کاملاً شرایط بحرانی از لحاظ دستیاران پزشکی یا رزیدنت داریم.
وی گفت: رقابت در دوره دستیاری در یک دهه پیش بسیار سنگین بود و وظیفه وزارت بهداشت این نیست که ظرفیت را پر کند و صندلی خالی دستیاری، موضوع بحرانی است و در این شرایط اصلاً افزایش ظرفیت بی معنی است. نگرانیم در آینده نزدیک و در شهرهای کوچک، متخصص بیهوشی نداشته باشیم، زیرا در حال حاضر ۷۰ درصد ظرفیت بیهوشی خالی است. صد درصد آموزش دستیار پزشکی در ارتباط با بیماری است که میبیند و اگر آموزش مختل شود، آن متخصص باید بگوید بلد نیستم و بیمار را ارجاع بدهد.
جعفریان در مورد پروندههای الکترونیک اعلامکرد: متأسفانه در پرونده الکترونیک سلامت را در بخش سلامت به معنای واقعی کلمه نداریم. در سیستم دولتی آن را نداریم. پرونده الکترونیک خیلی پیچیده است و دکتر ظفرقندی پنج شش جلسه گذاشتند و زمانی که به یک نتیجه رسید نتیجه با جزئیات بیان خواهد شد.
مشاور عالی و جانشین وزیر بهداشت اظهار داشت: یک تعداد قابل توجهی تخت فرسوده وجود دارد، که باید نوسازی شود. در شهر تهران ده سال اخیر باید دید چه تعداد بیمارستان دولتی ساخته شده است؟ چند درصد تخت مورد نیاز، نیازش برطرف شده است. در بیمارستانهای دولتی ازجایی برای عملهای سرطان دو ماه در نوبت است به دلیل کمبود تخت. نیاز ما به تخت با سلامت مردم برطرف نخواهد شد و باید کمبود تخت برطرف شود.
۸۰ همت کسری بودجه داریم
وی اشاره کرد: ما در مسیر نوسازی بیمارستان و تختها فقط به بودجه دولت نباید اکتفا کنیم و از خیرین نیز باید کمک گرفت.
جعفریان گفت: در رابطه با ارز اگر نرخ ارز به واقعیت نزدیکتر باشد، قاچاق دارو کمتر اتفاق میافتد. ارز اگر به قیمت واقعی باشد تمام ریسک از بین خواهد رفت. در طرح دارویار قرار بود ۷۰ همت بودجه داشته باشیم که پرداخت از جیب مردم بالا نرود اما از این ۷۰ همت ۲۰ پرداخت شده و دیگر اضافه نشده است. اگر بودجه داشتیم ما امروزه ۸۰ همت کسری نداشتیم. علت اسرار وزیر بهداشت برای اینکه نرخ ارز امسال جابجا نشود دقیقاً همین موضوع است.
حادثه بیمارستان نگاه
جعفریان در خصوص حادثه بیمارستان نگاه اظهار داشت: برای رخ دادن این اتفاق متاسفیم؛ این موضوع به مهر ماه امسال بر میگردد و گزارشهای مربوطه به معاونت دانشگاه علوم پزشکی مربوطه در همان زمان داده شده و اتاق عملها یک هفته تعطیل بوده و پس از پیدا شدن علت، اتاق عملها باز شده است.
وی گفت: روز بعد از عمل ویزیت چشم صورت میگیرد میبینند عفونت در چشم وجود دارد. طبق بررسیها علت این بوده که یک وسیله آلوده بوده است و قصور انسانی صورت گرفته و پزشک جراح بی اطلاع بوده است و تکنسین دیگری وضعیت را بررسی نکردهاند. روند قضائی بررسی میشود و درمان به سرعت پیگیری میشود. اتفاقات ناگوار اجتناب ناپذیر است و ما باید سیستم هشدار را داشته باشیم و سریع درمان مجدد را شروع کنیم. با مرکز مربوطه برخورد قانونی صورت گرفته است.
جانشین وزیر بهداشت گفت: به نظر میرسد خطای انسانی و عدم استریل بودن تجهیزات مطرح بوده و پزشک مقصر نبوده است. روند قضائی و قانونی در حال طی شدن است و خود آن مرکز هم افرادی که کوتاهی در وظایف داشتهاند را از کار معلق کردهاند.
جعفریان در مورد بودجه گفت: منابع بودجهای ما تغییری نکرده است. مهم این است که در نهایت چقدر بودجه ما با هزینه حوزه سلامت جور درمیآید. اگر بودجه با هزینهها همخوانی داشته باشد پرداختی از جیب مردم اصلاح میشود اما اگر نتوانیم بودجه را درست مدیریت کنیم با چالش مواجه میشویم.
درمان کودکان زیر هفت سال رایگان انجام میشود
وی ادامه داد: منابع حوزه سلامت سرمایه گذاری است از دید بعضی دوستان اقتصادی، این منابع هزینه محسوب میشود. این تعارض فکری اگر حل نشود مشکلات تمام نمیشود. فعلاً درمان کودکان زیر هفت سال رایگان انجام میشود. درمان سرطان بخش عمده کار رایگان انجام میشود اما اگر منبع آن دیده شود بهتر عملخواهد کرد. وزارت بهداشت سعی دارد که هزینه درمان بیماران از حیب مردم به حداقل برسد.
وی اذعان کرد: بر اساس بودجه پلنهای مختلفی برای پزشک خانواده وجود دارد و بودجه به آن تعلق خواهد گرفت با تغییراتی که دارد و ما منتظر این هستیم برنامه بودجه تصمیم بگیرد. اگر بودجه مشخص شود متناسب با بودجه این طرح جلو خواهد رفت.
وی اظهار داشت: در بحث ییمارستانهای فرسوده و کیلینیک مهدی باید گفت زیر ساختهای قدیمی واقع در بیمارستانها بعضی از آنها قابل تعمیر نیست و نمیتوان آن را تعطیل کرد. اگر بخواهیم تعطیل کنیم باید جایی باشد که بیماران را انتقال دهیم، پس تا زمانی که بیمارستان جایگزین ساخته نشود مجبوریم که به طور فعلی و با یک روند منطقی در همان بیمارستانها فعلاً فعالیت را ادامه دهیم.