عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: علاوه بر شرکتهای بزرگ، شرکتهای کوچک پیمانکاری و خصوصی به ویژه در حوزه ساخت و ساز نیز موفق به سرمایهگذاری در آذربایجان شدهاند هر چند به نظر میرسد در یک تا دو سال اخیر جریان فعالیت و سرمایهگذاری ایرانیها قوت سالهای پیشین را نداشته باشد.
حسین وثوقی ایرانی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بر لزوم تقویت روابط سیاسی و اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان تاکید کرد و گفت: در تجارت ایران با آذربایجان تراز تجاری همواره به سمت ایران مثبت بوده است و این کشور علاوه بر اینکه خریدار کالاهای ایرانی است، در صادرات ایران به منطقه قفقاز و به ویژه فدراسیون روسیه نیز جایگاه ویژهای به خود اختصاص داده، زیرا با مساحت قابلتوجهی در جنوب قفقاز قرار گرفته و در واقع حجم زیادی از صادرات ایران به روسیه از دالان جمهوری آذربایجان عبور میکند. در نتیجه این کشور برای ایرانیها هم بازار مصرف است و هم مسیر دسترسی به بازارهای صادراتی دیگر و در همین حال برای استانهای مرزی نیز اهمیت ویژهای دارد.
وی افزود: جمهوری آذربایجان با ویژگی همجواری با ایران یک کشور به کل مصرفکننده است؛ قدیمیترین چاههای نفت دنیا در جمهوری آذربایجان کشف شده در نتیجه این کشور اقتصادی تکمحصولی و متکی بر نفت دارد و از قدیمیترین صادرکنندگان نفت به شمار میآید و با فروش نفت کالاهای موردنیازش را تهیه میکند.
نائب رئیس اتاق بازرگانی اردبیل خاطرنشان کرد: علاوه بر اینها در دسترسی به بازار گرجستان از مسیر ترانزیت آذربایجان آسانترین راه زمینی برای کامیونهای ایرانی به شمار میآید هرچند این کامیونها از ارمنستان و ترکیه هم میتوانند به گرجستان دسترسی داشته باشند.
وثوقی تصریح کرد: با این حال نمیتوان این واقعیت را نادیده گرفت که روابط اقتصادی به طور کامل از روابط سیاسی تاثیر میپذیرد و این سیاستمداران هستند که میتوانند مسیر توسعه صادرات را برای صادرکنندگان سخت یا آسان کنند اما شاهد هستیم که در شش سال گذشته روابط ایران و آذربایجان با توجه به اهمیتی که این کشور در توسعه تجارت ایران با قفقاز و روسیه چنانچه شرح داده شد دارد، آنچنان که باید با رویه مطلوب پیش نمیرود این در حالی است که ایرانیها در طول تاریخ همواره در تجارت با قفقاز دست بالا را داشتهاند.
وی در ادامه از سرمایهگذاری چشمگیر ایرانیها در خاک جمهوری آذربایجان گفت و در این باره توضیح داد: شرکتهای بزرگ ایرانی توانستهاند در جمهوری آذربایجان سرمایهگذاری کنند، نمونه بارز آنها ایران خودرو است که واحد خودروسازی خود را در شهر شاماخی با برند «آذسمند» بنا کرد و در آن رانا و سمند تولید کرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اضافه کرد: علاوه بر شرکتهای بزرگ، شرکتهای کوچک پیمانکاری و خصوصی به ویژه در حوزه ساخت و ساز نیز موفق به سرمایهگذاری در آذربایجان شدهاند هر چند به نظر میرسد در یک تا دو سال اخیر جریان فعالیت و سرمایهگذاری ایرانیها قوت سالهای پیشین را نداشته باشد.