نقشه راه دولت برای فردای مكران
معاون رئيسجمهور و رئيس سازمان برنامه و بودجه كشور تكميل و بهرهبرداري از پروژههاي زيرساختي و عمراني منطقه مكران بهويژه راههاي مواصلاتي، راهآهن، بنادر، زيرساختهاي انتقال برق، آبرساني از سدها و... را از جمله اولويتهاي دولت تا پايان برنامه هفتم پيشرفت كشور اعلام كرد.

وي با تشريح نقشه راه دولت براي توسعه سواحل جنوب و تصوير فرداي منطقه مكران، گفت: توسعه سواحل مكران با توجه به ظرفيتهاي بيبديل اقتصاد دريا در متنوعسازي و رونقبخشي به اقتصاد و از جمله الزامات كشور براي گذار از توسعه سرزميني «خشكيمحور» به «دريامحور» مورد توجه جدي قرار دارد.
وي افزود: اهميت اين موضوع با ابلاغ سياستهاي كلي توسعه دريامحور توسط مقام معظم رهبري و همچنين تاكيد توسعه دريامحور در برنامه هفتم پيشرفت، بيش از پيش نمايان شده است.
۴ محور كلي براي توسعه سيستان و بلوچستان
پورمحمدي با بيان اينكه پيرو دستور رياست محترم جمهوري مبني بر تشكيل كارگروه توسعه سيستان و بلوچستان توسط سازمان برنامه و بودجه كشور، چهار محور كلي در دستوركار اين سازمان قرار گرفته است، گفت: اين محورها شامل شامل «توسعه زيرساختها»، « توسعه اجتماعي با مشاركت جامعه محلي»، « ايجاد نهاد راهبر توسعه منطقهاي در سيستان و بلوچستان» و « تدوين دقيق سند يكپارچه براي توسعه» است.
محور اول؛ توسعه زيرساختها
وي ادامه داد: محور نخست، توسعه زيرساختها است كه در اين خصوص برنامه توسعه زيرساختها و اقدامات ضروري تا پايان دولت چهاردهم در ۱۰ فصل حمل و نقل، آب، كشاورزي و فاضلاب، بهداشت و درمان، انرژي، آموزش، صنعت، محيطزيست، فرهنگ و ورزش و عمومي شامل مسكن و عمران شهري و روستايي …. و در دستوركار قرار دارد.
وي ادامه داد: در همين راستا نيز تعداد ۷۹ پروژه به ارزش ۱۱۰ هزار و ۴۸۲ ميليارد تومان، تعريف و تدوين شده است. همچنين تخصيص حداكثري اعتبارات تملك داراييهاي سرمايهاي استان سيستان و بلوچستان با توجه به تاكيدات رياست محترم جمهوري مبني بر تسريع در تكميل پروژههاي زيرساختي اين استان، در اولويت قرار گرفته است.
محور دوم؛ توسعه اجتماعي با مشاركت جامعه محلي
وي در ادامه با بيان اينكه «توسعه اجتماعي با مشاركت جامعه محلي»، دومين محور مد نظر كارگروه توسعه سيستان و بلوچستان توسط سازمان برنامه و بودجه است، گفت: در اين راستا تمامي اقدامات و برنامهها با مشاركت و همفكري ذينفعان و جامعه محلي استان تهيه ميشود. ضمن اينكه در احداث و توسعه طرحهاي سرمايهگذاري كه توسط بخش غيردولتي در حال انجام هستند، تاكيد اين سازمان بر مبناي مشاركت و ذينفعسازي جوامع محلي در اين پروژهها است.
پورمحمدي افزود: همچنين توانمندسازي جامعه محلي با مشاركت خيران در توسعه زيرساختهاي خدماتي و آموزشي نيز، يكي از اقدامات مهم در اين حوزه است.
محور سوم؛ ايجاد نهاد راهبر توسعه منطقهاي در سيستان و بلوچستان
معاون رئيسجمهور گفت: «ايجاد نهاد راهبر توسعه منطقهاي»، سومين محور كلي است كه با توجه به هدفگذاري انجام شده درخصوص ارتقاي اين استان به سطح استانهاي توسعهيافته كشور، نياز به ايجاد يك ساختار راهبر توسعه منطقهاي بدون افزايش اندازه دولت و بروكراسي ضرروي است.
وي افزود: در واقع اين نهاد بايد وظيفه تسهيل فرايند سرمايهگذاري، ارزيابي و مديريت ريسك و تجميع منابع مردمي براي مشاركت مردم در پروژههاي كلان توسعهاي را برعهده گيرد كه اين موضوع در مشاركت با فعالان بخش خصوصي درحال نهايي شدن است.
محور چهارم؛ تدوين سند يكپارچه براي توسعه
رئيس سازمان برنامه و بودجه كشور به «تدقيق سند توسعه استان» به عنوان چهارمين محور كلي اشاره كرد و گفت: با توجه به تعدد اسناد توسعهاي براي استان سيستان و بلوچستان شامل مصوبات سفر مقام معظم رهبري به استان در سال ۱۳۸۱، سند توسعه سواحل مكران، سند ملي و استاني آمايش سرزمين و… ، تدقيق يك سند يكپارچه با استفاده از اسناد موجود براي انتخاب اولويتهاي هر پهنه از استان ضروري است كه اين موضوع در دستوركار قرار گرفته و در حال نهاييشدن است.
پورمحمدي با بيان اينكه گزارشي از شناسايي زيرساختهاي مورد نياز براي آينده توسعه منطقه مكران و برنامهريزي و بودجهريزي متناسب با آنها تا پايان دولت چهاردهم تهيه و به رياست محترم جمهوري ارائه شده است، گفت: در اين گزارش، پروژههاي زيرساخت حمل و نقل شامل احداث كريدور بزرگراهي نوار ساحلي جنوب كشور (تكميل پلهاي محور ميناب جاسك، بهسازي محور جاسك-كاروان، بهسازي محور كاروان -كنارك (قطعات ۱-۲-۴)، بهسازي محوركنارك به چابهار، بهسازي محورچابهار به پسابندر(قطعه۲))؛ تكميل كريدور بزرگراهي زاهدان، خاش، ايرانشهر، نيكشهر، چابهار و مور؛ ارتقاي كريدور جاسك- محمدآباد ريگان؛ اتصال چابهار به شبكه ريلي (تامين اعتبار از محل استجازه و منابع صندوق توسعه ملي)؛ تكميل و بهرهبرداري پروژههاي استاني راههاي ارتباطي؛ توسعه و تجهيز فرودگاه جاسك و تعيين تكليف فرودگاه چابهار، ديده شده است.
وي درباره پروژههاي برقرساني مد نظر براي توسعه مكران گفت: پروژههاي مربوط به پست انتقال و فوق توزيع استانهاي هرمزگان و سيستان و بلوچستان، مربوط به اين حوزه است.
معاون رئيسجمهور در ادامه به تشريح پروژههاي بنادر و اسكلههاي صيادي پرداخت و گفت: ساماندهي و لايروبي اسكلههاي صيادي سيستان و بلوچستان شامل بريس، رمين، تنگ، كلات و كنارك و ساماندهي و لايروبي اسكلههاي صيادي هرمزگان شامل يكبني، بحل، كرتي، جاسك، در اين بخش ديده شدهاند.
تكميل بيمارستان۵۴۰ تختخوابي چابهار
پورمحمدي درباره پروژههاي بهداشت و درمان منطقه مكران گفت: تكميل بيمارستان ميناب و بيمارستان ۵۴۰ تختخوابي چابهار، در اين حوزه مد نظر قرار دارند.
جزئيات پروژههاي آبرساني در منطقه مكران
وي درباره پروژههاي استاني آبرساني منطقه مكران نيز گفت: اجراي ۴۰ كيلومتر خط انتقال از آب شيرين كن كنارك تا چابهار و تامين آب شرب شهر چابهار از سد كهير و …، از جمله پروژههاي آبرساني اين منطقه هستند.
رئيس سازمان برنامه و بودجه كشور افزود: كمك به احداث و تجهيز مركز آموزش فني و حرفهاي و يارانه سود تسهيلات صنايع كوچك و متوسط جوامع محلي نيز، از زيرساختهاي مورد نياز براي آينده توسعه منطقه مكران هستند.
معاون رئيسجمهور با بيان اينكه مجموع اعتبار مورد نياز براي اتمام پرژههاي بخشهاي حمل و نقل، آبرساني، برقرساني، بنادر و اسكلههاي صيادي، درمان، مهارتآموزي و صنعت تا پايان دولت چهاردهم، معادل۸۹ هزار و ۸۹۹ ميليارد تومان است، افزود: همچنين ميزان سرمايهگذاري با بخش خصوصي در حوزه آب و توسعه شبكه آبرساني كشاورزي حدود ۱۸ هزار ميليارد تومان برآورد ميشود و احداث فرودگاه چابهار از طريق سرمايهگذاري خارجي و توسعه فاز دوم بندر شهيدبهشتي چابهار نيز به ۳۴۲ ميليون دلار اعتبار نياز دارد. بنابراين در مجموع به اعتباري معادل ۱.۶ ميليارد دلار نياز است.
پورمحمدي درباره ساير اقدامات صورتگرفته درباره توسعه مكران توسط سازمان برنامه و بودجه كشور گفت: راهبري برنامه و بودجه منطقه ساحلي مكران؛ پيگيري تخصيص اعتبارات پروژههاي زيرساختي منطقه مكران؛ پيگيري تدوين الگوي توسعه منطقه توسط توسعهدهندهها، با بهرهگيري از تجارب موفق دنيا توسط سازمان برنامه و بودجه كشور و در تعامل با نماينده ويژه رئيسجمهور در هماهنگي اجراي سياستهاي كلي توسعه دريامحور و توسعه مكران؛ انجام مطالعه و بررسي بخشهاي كشاورزي، صنعت، معدن و تجارت و انرژي منطقه مكران و بازنگري و اصلاح مصوبه با موضوع تشكيل شوراي توسعه سواحل دريامحور و مكران در راستاي اصلاح حكمراني و ساختار نهادي توسعه دريامحور، از ديگر اقدامات اين سازمان براي توسعه مكران است.