
مریم بهرامی
وادار کردن کودکان به اتمام غذا میتواند باعث شود که آنها سیگنالهای طبیعی گرسنگی و سیری بدن خود را نادیده بگیرند.
به گزارش ماد به نقل از wtop، برای نسلها، والدین دلسوز از مجموعهای از قوانین غذایی استفاده کردهاند، از جمله “قبل از ترک میز، بشقاب خود را تمیز کن” تا فرزندان خود را به داشتن رژیم غذایی متعادل ترغیب کنند.
دکتر میشل آرتورز، پزشک خانواده در Kaiser Permanente، میگوید: “والدین من هم این را به من میگفتند. اما وقتی به رابطه کلی با غذا نگاه میکنیم، بهتر است در این باورها تجدید نظر کنیم.”
وادار کردن کودکان به اتمام غذا میتواند باعث شود که آنها سیگنالهای طبیعی گرسنگی و سیری بدن خود را نادیده بگیرند. آرتورز توضیح میدهد: “در طول زمان، این رفتار میتواند منجر به پرخوری، اضطراب غذایی و حتی برخی اختلالات خوردن شود. مهم است که کودکان یاد بگیرند زمانی که احساس سیری میکنند، دست از غذا خوردن بکشند، نه زمانی که بیش از حد سیر شدهاند.”
اصول تغذیه سالم کودکان
اولین نکته در تغذیه سالم کودکان توجه به تعداد دفعات خوردن غذا است. کودکان به ۳ وعده غذایی اصلی در روز و ۱ تا ۳ وعده میان وعده نیاز دارند. والدین باید به سالم بودن میان وعدهها به اندازه وعده غذای اصلی توجه کنند. تنوع در غذا باعث میشود، وعدههای غذایی خوشطعم و لذتبخش شوند. سعی کنید از انواع گروههای غذایی در برنامه غذایی کودک استفاده کنید.
هر غذا ترکیب منحصربهفردی از مواد مغذی مختلف است. در بشقاب کودک از درشت مغذیها (کربوهیدرات و پروتئین) و ریزمغذیها (ویتامینها و مواد معدنی) استفاده کنید. یک بشقاب سالم برای کودک باید هم دارای میوهها و سبزیجات باشد و هم از غلات کامل و پروتئین در آنها استفاده شود.
چرا قوانین سختگیرانه درباره غذا مشکلساز هستند؟
وقتی والدین اصرار میکنند که کودک غذای خود را تمام کند، این کار میتواند باعث ایجاد یک رابطه ناسالم با غذا شود. آرتورز میگوید: “در چنین شرایطی، کودک کنترل کمی روی وضعیت دارد و ممکن است احساس اجبار کند.”
در عوض، هدف باید این باشد که کودکان را در تصمیمگیریهای غذایی توانمند کنیم. آرتورز توضیح میدهد: “وقتی کودکان در انتخاب غذاهای خود نقش داشته باشند، بهتر متوجه میشوند که غذا صرفاً برای طعم آن نیست، بلکه برای تأمین انرژی و تغذیه بدن نیز اهمیت دارد.”
همچنین، کودکی که به اجبار سبزیجات میخورد، ممکن است در بزرگسالی از آنها دوری کند. این مسئله به عادتی تبدیل میشود که تغییر آن دشوار است.
چگونه کودکان را به انتخاب غذاهای سالم تشویق کنیم؟
به جای تحمیل قوانین سختگیرانه، والدین میتوانند از روشهای جذاب و آموزشی برای بهبود رابطه فرزندانشان با غذا استفاده کنند. یکی از این روشها، مشارکت دادن آنها در خرید مواد غذایی است.
آرتورز پیشنهاد میکند: “در هنگام خرید، میتوانیم یک بازی ساده انجام دهیم. مثلاً بپرسیم: من به دنبال غذایی هستم که قرمز، شیرین و دارای دانههای ریز باشد و سرشار از ویتانهای مفید. چه چیزی میتواند باشد؟” (پاسخ: توتفرنگی.)
روش دیگر این است که کودکان را تشویق کنیم تا تأثیر غذاهای مختلف را بر بدن خود درک کنند. به عنوان مثال، اگر فرزند شما میگوید: “میخواهم قویتر شوم”، میتوان از او پرسید: “کدام یک از غذاهای روی بشقاب تو میتواند به این هدف کمک کند؟”
نکات مهم برای بشقاب غذای سالم کودکان و نوجوانان
شما بهعنوان والدین باید به تغذیه کودک خود اهمیت داده و وظایفی را در این زمینه برعهده بگیرید. برخی از مهمترین نکات تغذیه سالم کودکان عبارتاند از:
برای وعدههای غذایی و میان وعده زمانهای مشخصی را تعیین کنید. زمان وعدههای غذایی باید برای همه اعضای خانواده مناسب باشد تا همگی در کنار کودک غذا بخورید.
از غذاهای متنوع که گروههای غذایی مختلف را شامل شود، در برنامه غذایی کودک استفاده کنید.
غذا را متناسب با سن کودک تهیه کنید. بهعنوانمثال برای جلوگیری از خفگی در کودکان خردسال غذا را تکهتکه یا پوره کنید.
به کودک آموزش دهید که چگونه از قاشق یا لیوان استفاده کند. کودک باید بهمرور بتواند به طور مستقل غذا بخورد.
در تهیه غذا و چیدمان سفره از کودک بخواهید، متناسب با سن خود به شما کمک کند.
سعی کنید از دسرهایی مانند ماست یا میوه استفاده کنید و دسرهای مضر و فرآوری شده را حذف کنید.
سعی کنید تا جای ممکن کودک را به غذاهای سالم خانگی ترغیب کنید و از رفتن به رستورانهای فستفود خودداری کنید.
راهکارهایی برای تغذیه سالم در خانواده
طبق توصیههای آکادمی تغذیه و رژیم غذایی، در معرض قرار دادن کودکان با انواع غذاهای سالم یکی از بهترین راهها برای بهبود رژیم غذایی آنهاست. آرتورز تأکید میکند: “مهم است که کودکان با انواع سبزیجات، میوهها، غلات کامل و منابع پروتئین آشنا شوند.”
همچنین، والدین باید صبور باشند. ممکن است کودک قبل از پذیرش یک غذای جدید، نیاز به چندین بار تجربه آن داشته باشد. آرتورز میگوید: “گاهی لازم است که یک غذا را تا ۳۰ بار به کودک معرفی کنیم تا بالاخره آن را بپذیرد.”
در نهایت، ایجاد یک فضای مثبت و آزاد در هنگام غذا خوردن، میتواند به کودکان کمک کند تا یک رابطه سالم و متعادل با غذا برقرار کنند. به جای فشار آوردن، بهتر است غذا را به یک تجربه لذتبخش تبدیل کنیم که به کودکان اجازه میدهد در مورد تغذیه خود تصمیمگیری کنند و از آن لذت ببرند.
14041/01/09