مدیر مجموعه تاقبستان کرمانشاه گفت: ثبت جهانی تاقبستان الان به محور ساسانی – اشکانی متصل شده و دیگر به تنهایی مطرح نیست اما اجرای تله کابین قطعا مانع ثبت جهانی آن میشود.
محمدمهدی فیضآقایی بیان کرد: شهرداری بهانه می آورد که از اداره میراث فرهنگی برای احداث تله کابین نه نشنیده در حالی که ما بارها برای این موضوع نه گفته ایم و نظر قطعی خودمان را کمتر از یک ماه است که اعلام کرده ایم.
وی افزود: ما نمونه های جهانی را بررسی کردیم و تله کابین از نظر استانداردهای منظری به عنوان یک مانع برای ثبت آثار محسوب می شود و با اجرای آن از داخل محوطه تاق بستان تله کابین به عنوان یک عنصر مصنوع معلوم خواهد بود.
فیضآقایی گفت: هر ناظر بین المللی یک چک لیست دارد و بررسی کردیم که اگر هر سوالی در قبال تله کابین از ما پرسیده شود نمره منفی خواهیم گرفت چرا که تله کابین آثار تاریخی بالای کوه را هم تحت الشعاع خودش قرار می دهد به عنوان مثال ما ۲ غار پارینه سنگی به عنوان ۲ اشکفت آن بالا داریم و آنها هم در حریم آثار تاق بستان هستند و تله کابین از دید منظری برای آنجا هم مانع محسوب می شود.
وی بیان کرد: در محوطه ۲ شاخص یا ۲ کل نیز آثار تاریخی فراوانی از دوران پارینه سنگی و دیرینه سنگی داریم که آنجا هم عرصه و حریم تاقبستان محسوب می شود.
فیضآقایی گفت: به عنوان یک معمار عرض می کنم که طرح تله کابین حتی توجیه اقتصادی نیز ندارد چرا که قرار نیست تله کابین فقط برای بهار و تابستان استفاده شود، اگر در فصل سرد آن بالا بروید به دلیل وزش باد شدید حتی یک ساعت هم دوام نمی آورید برای همین آن بالا پوشش گیاهی ضعیفی دارد و فقط گیاهان کاهو شکلی رشد می کنند و به دشت کاهو معروف است.
به باور وی اگر قرار است قلیان دست کسی بدهیم همین پایین هم می توانیم این کار را بکنیم و نیازی نیست به قیمت خراب کردن طبیعت و منظر آثارمان بخواهیم در ارتفاع چهار هزار متری این کار را بکنیم.
مدیر مجموعه تاق بستان تصریح کرد: آن همت جمعی که برای ثبت جهانی اورامانات وجود داشت برای ثبت جهانی تاقبستان وجود ندارد و متاسفانه باید گفت که مردم و مسوولان کرمانشاه به آثار تاریخی شان زیاد اهمیت نمی دهند در حالی که حفظ و نگهداری این آثار باید در اولویت همه باشد.
وی افزود: پایین آوردن سطح محوطه آثار هم در راستای ثبت جهانی آن است تا به حالت قبل خودش دربیاید و دست خودرگی کمتری داشته باشد.
فیضآقایی توضیح داد: محوطه آثار تاق بستان را بر اساس تصاویر و نقاشی هایی طراحی کردیم که از سال ۱۸۴۰ میلادی در اختیارمان بود و بر این اساس محوطه را یک متر و ۴۰ سانتیمتر پایین بردیم که یک کار بی نظیر در طرح های ساماندهی کشور محسوب می شود.
وی در پایان گفت: مسیر ثبت جهانی محور ساسانی-اشکانی چند ماهی است که آغاز شده و مسوول جمع آوری پرونده هم آقای مرتضی گراوند مدیر پایگاه معبد آناهیتا است.
به گفته او این محور از معبد آناهیتا آغاز می شود و تا قصرشیرین در داخل ایران و تا ایوان مدائن و طاق کسری در کشور عراق امتداد دارد.
به گزارش ماد؛ تاق بستان یکی از بی نظیرترین آثار تاریخی ایران و جهان و مجموعه ای از سنگ نگارههای ساسانی است که در شمال شهر کرمانشاه واقع شده است. این مجموعه در قرن سوم میلادی ساخته شده است و ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد.
چند صحنهٔ تاریخی از جمله تاجگذاری خسرو پرویز، تاجگذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و همچنین چند سنگ نوشته (کتیبه) به خط پهلوی کتیبهای در آن کندهکاری شده است.
یکی از ویژگی های این مجموعه تاریخی وجود چشمه های جوشان آب در کنار سنگ نگاره ها و طاقهای سنگی آن است.
وجود چهار هزار و ۲۰۰ اثر ثبت شده ملی، ۲ اثر ثبت شده جهانی و ده ها اثر گردشگری که هنوز به ثبت نرسیده اند حاکی از استعداد بالای کرمانشاه در بخش گردشگری است.
بیستون و تاق بستان، منظر تاریخی فرهنگی اورامان، معبد آناهیتا، تاق گرا، گور دخمه اسحاق وند، تکایای بیگلربیگی و معاون الملک، بوستان کوهستان، بازار سنتی، سراب های نیلوفر، هرسین، صحنه، روانسر، غار قوری قلعه، غار پراو، کاروانسراهای شاه عباسی و ماهیدشت، آبشار پیران از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی گردشگری در استان کرمانشاه است.