ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران یا همان ایران اکسپو ۲۰۲۴ دیروز پس از پنج روز فعالیت به کار خود پایان داد. از راههای معرفی توانمندیهای یک کشور یکی برگزاری نمایشگاه در یک دوره زمانی مشخص است تا تجار و مسئولان کشورهای خارجی بتوانند با آنها آشنا شوند یا این که در نمایشگاههای دیگر کشورها حضور پیدا کنند.
ایران در سالهای گذشته علاوه بر حضور در نمایشگاههای خارجی در هفته جاری اقدام به برگزاری نمایشگاهی کرد تا تجار خارجی بتوانند توانمندیهای تولیدی و صادراتی ایران را ببینند و از آن مطلع شوند. درباره این نمایشگاه گزارشی تهیه کردهایم که جزئیات آن را در ادامه میخوانید.
ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران همزمان با اجلاس ایران و آفریقا در نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار شد. در این نمایشگاه تجار ۱۰۰ کشور حضور داشتند و ۸۸ کشور علاوه بر تجار، مسئولانشان نیز از این توانمندیها بازدید کردند. این نمایشگاه از سوی سازمان توسعه تجارت جمهوری اسلامی ایران در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران با معرفی محصولات و دستاوردها در حوزههای مختلف صنعتی و کشاورزی در هفت گروه کالایی از جمله صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات، صنعت، فرش و صنایعدستی و گردشگری، دارو، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی، محصولات شیمیایی، آرایشی و بهداشتی، صنعت ساختمان و خدمات فنی-مهندسی و پتروشیمی برگزار شد. حضور بیش از ۲۲۳۰ بازرگان، سرمایهگذار و تاجر از ۸۸ کشور جهان از دستاوردهای این نمایشگاه بود. آنطور که مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرده حدود ۳ تا ۵ میلیارد یورو قرارداد تجاری در این نمایشگاه منعقد شده و این توافقها در یک فرآیند یک تا دو ساله به قرارداد و ایجاد فرصت تجاری منجر میشود.از جمله نکات قابل توجه در این نمایشگاه رشد ۲۰ درصدی نسبت به بازدید و فضای نمایشگاهی بود. این نمایشگاه در ۱۷ سالن نمایشگاهی در متراژ ۵۰ هزار متر با حضور ۸۰۰ شرکت ایرانی برگزار شد که در این نمایشگاه شرکتها و بازرگانان از کشورهای مختلف دنیا، حضور داشته و اقدام به مذاکره و برقراری تعاملات تجاری با بزرگترین برندهای صنعتی ایران در حوزههای صنعتی مختلف کردند.
استقبال همسایگان
در نمایشگاه توانمندیهای صادراتی حضور تجار خارجی از کشورهای مختلف از جمله افغانستان، پاکستان، عراق، کشورهای حاشیه خلیجفارس، کشورهای آفریقایی، چین، روسیه و … کاملا محرز است بهطوری که به هر غرفهای که مراجعه میکنید تعدادی از این افراد در حال گفتوگو با مسئولان غرفه هستند و به عبارتی فضای نمایشگاه در مقایسه با بسیاری از نمایشگاههایی که تاکنون در این محل برگزار شده بسیار پرشور و زندهتر است.به گفته یکی از بازدیدکنندگان افغانستانی، ایران یکی از کشورهای مهم منطقه به لحاظ تجاری و سیاسی محسوب میشود، بنابر این تیم آنها از یک شرکت ساختمانی در افغانستان برای کسب اطلاعات در زمینه ساخت و ساز به ایران آمده است و گفتوگوهایی نیز با چند شرکت فعال ایرانی انجام دادهاند.یک بازدیدکننده از کشور تونس نیز گفت: برای بار اول است که به ایران آمدهام و واردکننده تجهیزات کشاورزی هستم، دستاوردهای ایران در بخشهای مختلف صنعتی برای من بسیار شگفتیآفرین است و امیدوارم بتوانم باز هم به ایران بیایم. از قبل شنیده بودم که ایران کشوری بزرگ و زیباست اما مشاهده آن چیز دیگری است.
تقاضای کشورهای آفریقایی و عربی برای خرید پنل خورشیدی از ایران
یک تولید کننده پنل خورشیدی در خصوص استقبال کشورهای مختلف از این تولید صنعتی در کشور گفت: همانطور که پیشبینی میشد این نمایشگاه با استقبال بینظیر مواجه شد.وی بیان کرد: مذاکرات زیادی در این نمایشگاه با تجار مختلف از کشورهای تونس، عمان، عراق، پاکستان، افغانستان داشتهایم و تجار این کشورها برای خرید پنلهای خورشیدی از ما ابراز تمایل کردهاند.این فعال اقتصادی گفت: تولیدکنندگان با چالشهای بسیاری از جمله تحریمها و محدودیتهای ناشی از آن، تامین و تخصیص ارز، عدم همکاری گمرک برای ترخیص به موقع کالا و … مواجهند که لازم است دولت این مسائل را رفع کند تا یک تولید کننده با خیال آسوده به تولید ادامه دهد.در نمایشگاه امسال یک تولیدکننده تایر و تیوب موتورسیکلت گفت: اکسپو زمینهای برای آشنایی کشورهای مختلف و همچنین کشورهای آفریقایی با صنایع ایران است از طرفی کشورهای آفریقایی نیز با توجه به دارا بودن مواد معدنی فراوان بسیار مورد توجه ما هستند اما به عنوان یک تولیدکننده برای صادرات با چالشهای بسیاری مواجه هستیم که یکی از آنها عدم ثبات در قیمتها به دلیل تغییرات مداوم نرخ ارز و مواد اولیه است.یکی از زیرساختهای لازم برای حمل و نقل کالا بین ایران و آفریقا حمل بار از طریق کشتی است که در این زمینه شرکت کشتیرانی خطوط منظم کشتیرانی را راهاندازی کرده است و جالب اینکه حمل بار از محل کارخانه انجام میشود. اما با توجه به اینکه واردات از کشورهای آفریقایی به ایران محدود است یکی از معضلات این است که این کشتیها برای برگشت اغلب بار به اندازه کافی ندارند.
وعده صادق، نماد قدرت ایران
عباس علیآبادی، وزیر صمت گفت: این نمایشگاه و اقدامات دیگری که دولت بعد از وعده صادق انجام داد نشان اقتدار کشور بود و فکر میکنم یکی از دلایل استقبال بینظیر از نمایشگاه همین بود. وی همچنین بیان کرد: بازدیدکنندگان از این نمایشگاه میگویند مطمئن هستیم که شما قدرتمند هستید و ما به خاطر اقتدار شما آمدهایم.به گفته عباس علیآبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان «هدف ما در این نمایشگاه این است که شناخت متقابلی صورت گیرد؛ از آنچه آنها میخواهند و آنچه ما داریم و آنچه ما میخواهیم به آنها معرفی کنیم.»