با وجود برخی پیش بینی ها از عدم استقبال تجار و بازرگانان خارجی از اکسپو ۲۰۲۴، اما بواسطه دانش بنیان ها این رویداد بین المللی با حضور چشمگیر هیات های خارجی همراه بود و حجم انعقاد قراردادها نسبت به سال گذشته به دو برابر رسید.
به گزارش ماد در شرایطی که کشورمان توسط قدرت های سلطه طلب دنیا با انواع تحریم های بین المللی مواجه است، مدیریت حوزه علم و فناوری در دولت سیزدهم با توجه به وجود ظرفیت های مختلف بسیار مناسب اعم از نیروی انسانی نخبه، محققان و فناوران و البته منابع خدادادی در کشور، عزم خود را جزم کرده است که با سرمایه گذاری و توجه هرچه بیشتر به این حوزه راه را برای بومی سازی و ساخت انواع محصولات، تجهیزات و ملزومات مورد نیاز بخش های مختلف داخل کشور که پیش از این بواسطه واردات تامین شده هموار کند.
رویکردی بسیار اثربخش که به کمک حوزه دیپلماسی کشور به منظور توسعه روابط سیاسی و اقتصادی نیز آمده است و دهقانی فیروزآبادی سکاندار حوزه علم و فناوری کشور نیز اخیرا در سخنان خود در آیین افتتاحیه اینوتکس ۲۰۲۴ در پارک فناوری پردیس بصورت تلویحی به آن اشاره ای داشته است.
در این بین ارتباط نزدیک و قدرتمند با بخش خصوصی به منظور صادرات محصولات ایرانی به سایر کشورهای دنیا و معرفی ظرفیتها و توانمندیهای داخلی و شناخت متقابل ظرفیتهای کشورهای دیگر در حال حاضر در دستور کار جدی دولت سیزدهم قرار گرفته است.
بر همین اساس نیز خانه نوآوری و فناوری ایران (IHIT) به عنوان محل دائمی و اختصاصی نمایش محصولات فناورانه دانش بنیان ها در سالن ۳۷a نمایشگاه بین المللی تهران توسط سازمان توسعه همکاریهای علمی و فناورانه بینالمللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و با دعوت از بیش از ۵۰۰ شرکت بزرگ صادراتی دانش بنیان برای بازدید تجار خارجی از محصولات و تجهیزات نوآورانه دانش بنیان های کشورمان مهیا شد.
رویدادی که به گفته سیدمجتبی قدمگاهی معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، با وجود آنکه برخی پیش بینی های بین المللی که به دلایل مختلف از جمله اتفاقات سیاسی پیش از برگزاری این نمایشگاه، این رویداد مورد استقبال تجار و بازرگانان خارجی قرار نگیرد. امابرعکس اتفاقا این رویداد با استقبال بین المللی مواجه شد.
ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی جمهوری اسلامی ایران تحت عنوان IRANEXPO ۲۰۲۴ از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳در مرکز نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار شد.
تعریف آئین نامه ۱۹ بندی برای تسهیل در صادرات دانش بنیان ها
معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با بیان اینکه، برنامه های متنوع حمایتی برای ایجاد تسهیلات در صادرات محصولات دانش بنیان ها در این مجموعه دنبال می شود، افزود: دراین خصوص یک آئین نامه ۱۹ بندی در معاونت علمی تعریف شده است.
قدمگاهی اقداماتی همچون حمایت از شرکت های دانش بنیان برای اعزام به نمایشگاه ها، حضور در پاویون های ایران و همچنین نمایشگاه های تخصصی و موضوعی و فناورانه دنیا، برگزاری نشست های تجاری هم در خارج و هم در داخل کشور و پذیرش مهمانان خارجی و تبلیغات و بازاریابی و همچنین ارائه تسهیلات سرمایه در گردش صادراتی را از جمله این حمایت ها نام برد که در راستای آئین نامه ۱۹ بندی برای قوت بخشیدن به دانش بنیان ها در حوزه صادرات در حال اجرا است
انتخاب تعدادی از کشورهای صادراتی بر اساس اهمیت و حجم بازار
معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در ادامه با بیان اینکه، در مجموعه معاونت علمی همچنین یکسری اقدامات در بخش صادرات دانش بنیان ها در حال انجام است، افزود: این اقدامات در مراکز و پایگاه های صادراتی و خانه های نوآوری و فناری که در شش کشور راه اندازی شده است، پیگیری می شود.
قدمگاهی همچنین تصریح کرد: هم اکنون طبق مطالعات و برنامه ریزی انجام شده هم اکنون ۱۲ کشور به عنوان اولویت های ویژه برای بازار و صادرات محصولات دانش بنیان کشورمان تعریف شده اند.
وی از کشورهای پاکستان، چین، سوریه، کنیا، اندونزی، هند، روسیه، برزیل، ویتنام، ازبکستان، عمان و ونزوئلا به عنوان ۱۲ کشور مورد هدف برای محصولات دانش بنیان ایران نام برد.
وی توضیح داد:این اولیت بر اساس اهمیت بازار و بر اساس پذیرش محصولات ایرانی در این کشورها که مورد بررسی قرار گرفته است تعین شده و این کشورها هم به لحاظ ابعاد بازاری و ابعاد سیاسی در نظر گرفته شده است و امیدواریم بتوانیم دراین بازارها نفوذ بهتری داشته باشیم.
افزایش تعداد خانه های نوآوری تا پایان ۱۴۰۳ به ۱۲ مرکز
معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین با اشاره به فعالیت هفت خانه نوآوری و فناوری ایران در هفت کشور دنیا شامل چین، سوریه، روسیه، عراق، ترکیه، کنیا و ازبکستان افزود: مبنای انتخاب کشورهای ما برای خانه نوآوری و فناوری متفاوت از پایگاه های صادراتی است.
قدمگاهی یکی از شاخصه های راه اندازی خانه های نوآوری در سایر کشورها را وجود تقاضا و بازار مناسب برای محصولات فناورانه ایران عنوان کرد و افزود:بر همین مبنا بود که اولین خانه نوآوری و فناوری خود را در کشور چین و در ادامه در کشورهای دیگر راه اندازی کردیم.
وی پیش بینی کرد تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد خانه های نوآوری و فناوری ایران در سایر کشورها به ۱۲ خانه افزایش یابد.
وجود ۱۴ پایگاه صادراتی ایران در اقصی نقاط دنیا
معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین با اشاره به وجود حدود ۱۴ پایگاه صادراتی ایران برای تجارت محصولات نوآروانه کشورمان با تجار خارجی افزود: این پایگاه ها توسط بخش خصوصی راه اندازی شده اند.
قدمگاهی در ادامه، از برنامه ریزی این مجموعه برای افزایش تعداد پایگاه های صادراتی ایران در دنیا به ۱۲ پایگاه صادراتی تا پایان امسال خبر داد.
بازدید بیش از ۲ هزار میهمان خارجی از اکسپو ۲۰۲۴
معاون توسعه کسب و کار بین المللی سازمان توسعه همکاری های علمی و فناورانه بین المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به میزان استقبال خارجی ها از نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ نیز اظهار داشت: با وجود آنکه برخی پیش بینی های بین المللی مبنی بر آنکه به دلائل مختلف از جمله اتفاقات سیاسی پیش از برگزاری این نمایشگاه، این رویداد مورد استقبال تجار و بازرگانان خارجی قرار نگیرد. امابرعکس اتفاقا این رویداد با استقبال بین المللی مواجه شد.
قدمگاهی با بیان اینکه، بیش از ۲ هزار میهمان خارجی از ۸۰ کشور دنیا از اکسپو ۲۰۲۴ ایران بازدید کردند افزود: در خانه نوآوری و فناوری ایران (IHIT) نیز ما میزبان حدود ۱۸ هیات خارجی متشکل از مقامات و شرکت های خارجی بودیم و این یک رکورد بی سابقه بود.
افزایش دو برابری قراردادها با تجار خارجی در اکسپو ۲۰۲۴
وی در ادامه با اشاره به حضور قابل توجه تاجرانی از کشورهای پاکستان، افغانستان، ازبکستان، روسیه، چین و هند از نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ خاطرنشان کرد: به عنوان مثال پاکستان بزرگترین هیات تجاری خود را به ایران اکسپو اعزام کرده بود.
قدمگاهی با بیان اینکه، بازدیدها از نمایشگاه همواره گام نخست ارتباط بین مجموعه های اقتصادی است و بعد از آن رفت و آمدها و قراردادهای فروش منعقد خواهد شد، پیش بینی کرد که رقم مبادلات شرکت های ایرانی با شرکت ها و بازرگانان خارجی در بخش تجاری وانعقاد قراردادها نسبت به سال گذشته به دو برابر افزایش یابد.
وی گفت: آمار ارقام صادراتی دانش بنیان ها و مجموعه های فناور کشورمان پس از مبادلات و ثبت ارقام این داد و ستدها در گمرک ایران به طور حتم تا چندماه آینده قابل احصاء خواهد بود.