
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به آنچه که آمار نگران کننده بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان خواند، درباره بیماری تب مالت، به عنوان یکی از بیماریهای مهم زئونوز در کشور و مصرف لبنیات غیرپاستوریزه هشدار داد.
به گزارش ماد، دکتر قباد مرادی در نشست خبری «هفته اطلاعرسانی بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان» اظهار کرد: حدود ۱۴۰۰ بیماری عفونی در دنیا شناخته شده که حدود ۶۰ درصد از این بیماریها قابل انتقال از حیوان به انسان هستند. طی دوران پاندمی کرونا، بیماریهایی مانند آنفلوآنزای پرندگان نیز شیوع یافت که حدود ۵۰ درصد موارد ابتلا به این بیماریها منشاء دامی داشتند.
وی درباره بیماریهای نوپدید تصریح کرد: بیش از ۸۰ درصد بیماریهای نوپدید طی ۴۰ سال گذشته ریشه در دام و حیوانات دارند.
مرادی درباره ضرورت تدوین برنامههای دقیق برای اجرای برنامههای پیشگیری برای بیماریهای مشترک میان حیوان و انسان گفت: برخی کشورها توانستهاند با سیاستهای دقیق و برنامههای پیشگیرانه در زمینه کنترل بیماریها موفق شوند. بیماریهایی مانند تب مالت و سالک در بسیاری از کشورهای صنعتی نادر است. این موفقیت، حاصل نتیجه مداخلات مشترک منسجم و علمی بین نهادهای مرتبط با سلامت انسان و دام است.
وی ادامه داد: کنترل بیماریهای مشترک بین انسان و دام فقط در حوزه سلامت نیست و نیازمند هماهنگی بین بخشهای مختلف از جمله نهادهای مرتبط با محیط زیست و دامها است. پیش از آغاز واکسیناسیون عمومی اطفال، کزاز و فلج اطفال به فراوانی در کشور دیده میشد، نظام بهداشتی کشور اقدام به واکسیناسیون گسترده کرد که منجر به کاهش بسیار چشمگیر بیماریها شد.
رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت افزود: از ۲۵ سال گذشته، فلج اطفال در کشور گزارش نشده و این بیماری با واکسیناسیون کنترل شده است. اما در زمینه بیماریهای مشترک انسان و حیوان هنوز مشکلاتی در کنترل آن بیماریها داریم. به طور مثال، تب مالت از طریق مصرف شیر یا تماس با دام آلوده به انسان منتقل میشود و راهکار مقابله با آن، کنترل بیماری در دامهاست.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره تهدیدات بالقوه بیماریهای مشترک میان انسان و حیوانات گفت: فعالیتهای دامداری و کشاورزی و همچنین تماس انسان با حیوان در کشور بسیار زیاد است. با توجه به این شرایط، مقابله با بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان میبایست جزو اولویتهای سیاستگذاریهای سلامت ملی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه آمار و ارقام مربوط به بیماریهای مشترک میان انسان و حیوان نگران کننده است، تصریح کرد: آمار و ارقام بیانگر این است، دو بیماری مشترک میان انسان و حیوان در کشور ما مهم قلمداد میشوند که تب مالت یکی از این بیماریها به حساب میآید. ۱۹ هزار و ۹۷۲ مورد ابتلا به تب مالت در کشور گزارش شده که عامل اصلی ابتلا به این بیماری مصرف لبنیات غیرپاستوریزه و تماس با دام است. به منظور کنترل تب مالت، واکسن این بیماری میبایست به دامها تزریق شود و متولی این موضوع سازمان دامپزشکی کشور است.
مرادی درباره ضرورت واکسیناسیون دامها علیه تب مالت توضیح داد: واکسیناسیون دامها بسیار حیاتی است؛ چرا که واکسن فقط به دام تزریق میشود و برای انسان واکسن پیشگیرانه در دسترس نیست. آمار و ارقام دقیق واکسیناسیون انجامشده توسط سازمان دامپزشکی در حال حاضر مشخص نیست و این سازمان میبایست پاسخگو باشد که چه میزان از دامها تحت پوشش واکسن قرار گرفتهاند.
وی با بیان اینکه مستندسازی درباره بیماریها ضروری است، خاطرنشان کرد: گزارشهایی که در کشور ما ثبت میشود شامل موارد شناساییشده، درمانشده و گزارششده است و این در حالی است که برخی موارد ممکن است شناسایی نشوند.